9 de mayo de 2021 | Actualizado 8:59

L’Escola Europea centra la seva estratègia en cursos sobre processos de digitalització

La formació experiencial de l’entitat es fa actualment amb avatars amb operacions similars a les del món real
Port de Barcelona | M.V.

El centre de formació Escola Europea-Intermodal Transport centrarà la seva estratègica del 2021 en el desenvolupament de cursos orientats als processos de digitalització de les empreses del sector logístic-portuari. “Això suposa desenvolupar el camí iniciat amb el projecte YEP-MED, mitjançant adaptacions a perfils més concrets de professionals i especialment a treballadors d’empreses del sector, que ha estat un perfil habitual a les nostres aules”, ha detallat el director de l’entitat, Eduard Rodés.

Actualment, la formació experiencial de l’Escola Europea es fa mitjançant incursions en un entorn virtual, que el centre denomina com ‘avatars de les empreses’, en els quals es fan operacions similars a les del món real. “És fins a cert punt un món del futur en el qual hi ha processos de digitalització que en món real comencen, però que en el virtual ja són la pràctica habitual”, ha detallat Rodés. “No és un digital twin, sinó un món en el qual tot es configura segons una realitat que ha canviat i on la gestió del temps, de l’espai, de la tecnologia i, sobretot, de les persones, és diferent”.

“Ja no es tracta únicament d’ensenyar, intentem que el participant visqui l’operació”
Eduard Rodés Director de l’Escola Europea-Intermodal Transport

En relació amb això, els resultats amb la nova plataforma Port Virtual Lab estan registrant “molt bons resultats”, segons ha reconegut. No obstant això, Rodés també ha puntualitzat que “hi ha molt camí per recórrer i s’incorporaran noves aplicacions i, per tant, noves experiències”. D’aquesta forma, “ja no es tracta únicament d’ensenyar, ara intentem que el participant pugui viure l’operació fent transaccions reals en un món virtual”.

Així mateix, pel que fa a la digitalització dins de la pròpia Escola Europea, en l’etapa pandèmica han canviat les eines de treball, amb programes i eines com WhatApp o Zoom. Aquest canvi ha suposat, a la vegada, una evolució i necessitat d’adquirir noves habilitats i competències. “Hem sortit de la nostra zona de confort i ens hem reinventat, tot i que seguirem amb els nostres cursos presencials quan les circumstàncies sanitàries ho permetin”, ha puntualitzat el seu director. “El futur és híbrid y agafarem el millor dels dos mons per plantejar-nos nous reptes, oferir nous serveis que puguin sorprendre i seguir intentant construir un món millor”, ha conclòs Rodés.

REUNIÓ DEL CONSELL RECTOR
L’Escola Europea ha aprovat el seu objectiu d’intensificar la digitalització amb els avantatges que aporta la tecnologia en la darrera reunió celebrada pel seu consell rector, que va tenir lloc el passat dimecres, 21 d’abril. La presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, va destacar durant la trobada “l’esforç d’adaptació a la nova situació i les incerteses que encara es mantenen”, segons han explicat des de l’Autoritat Portuària de Barcelona. El 2020, el centre ha aconseguit fites com l’inici del projecte YEP-MED, la inauguració d’una seu a Itàlia i l’inici d’un nou curs de formació professional a Civitavecchia, el de tècnic de logística integrada, entre d’altres.