21 de mayo de 2022 | Actualizado 15:13

Setram sumarà un segon megatruck per a moure vehicles de Seat al port de Barcelona

L'operador especialitzat en logística de l'automòbil s'ha convertit en el primer d'Espanya a usar megacamions portavehicles
En primer pla, nou megatruck entre la fàbrica de Seat i el port de Barcelona | Setram

El fabricant d’automòbils Seat i l’operador Setram, especialitzat en logística d’automoció per al vehicle acabat, han introduït el primer megatruck d’Espanya per al transport de cotxes. Es tracta d’una aposta per aquesta mena de vehicles que reforçaran pròximament amb una segona unitat, que s’introduirà a la seva flota aquest mateix any per a realitzar el mateix recorregut. Fins al moment, l’operador utilitzava aquest tipus de camions per a transportar peces, però, a partir d’ara, traslladarà també per carretera vehicles des de la fàbrica de Seat a Martorell fins al port de Barcelona. Segons han explicat totes dues companyies, aquesta estratègia permetrà disminuir el nombre de trajectes i millorarà, conseqüentment, l’impacte econòmic i mediambiental de l’operativa.

“El megatruck elimina 500 circulacions de camió a l’any en les rondes de la ciutat i redueix 5,2 tones d’emissions de CO2 anuals, la qual cosa implica enormes avantatges en termes de sostenibilitat, medi ambient, seguretat viària i eficiència”, ha valorat el vicepresident de Producció i Logística de Seat, Herbert Steiner. “Amb el megatruck i el transport ferroviari, la nostra principal via logística cap al port de Barcelona, avancem amb pas ferm cap a una reducció màxima de la petjada de carboni en el transport de vehicles”. Per part seva, el director general de Setram, Miquel Tarragona, ha afegit que la major capacitat de càrrega del portavehicles “disminueix l’impacte en el medi ambient i la necessitat de camions per a una mateixa producció, amb menor concentració en la carretera, i es converteix en un transport de vehicles més ecològic i sostenible”.

“El megatruck elimina 500 circulacions de camió a l’any en les rondes de la ciutat”
Herbert Steiner Vicepresident de Producció i Logística de Seat

El megatruck compta amb una longitud total de 25,25 metres i disposa d’una capacitat de càrrega d’entre 10 i 11 cotxes, depenent del mix de models, en comparació dels nou o deu que pot transportar el tren de carretera tradicional. En relació a això, el segon megacamió que s’afegirà a la flota comptarà amb les mateixes característiques. Segons han explicat totes dues empreses, la raó principal d’aquesta reducció és la millora en l’eficiència del consum de combustible per tona transportada, en veure’s incrementada la capacitat de càrrega en 4,75 metres de longitud. Amb un transport anual de més de 8.600 vehicles, suposarà, segons els càlculs dels seus promotors, una millora de la productivitat diària del 12%. Respecte a un camió convencional de quatre eixos, possibilita una reducció d’emissions de CO? del 10% per trajecte i disminuirà l’11% els costos logístics.

Seat va utilitzar per primera vegada el duotrailer al 2018 en fase experimental per al transport de materials, encara que dos anys abans havia estrenat ja el primer gigatrailer també en fase de proves. No obstant això, el transport ferroviari també compta amb un rol clau en la logística de Seat, perquè la companyia exporta més del 80% dels vehicles que fabrica a Martorell i el ferrocarril “és un mitjà de transport ecològic, rendible i eficient”, tal com han recordat tant el fabricant com l’operador logístic. Mitjançant el servei d’Autometro, estalvia la circulació d’uns 25.000 camions a l’any entre Martorell i el port de Barcelona.