24 de octubre de 2021 | Actualizado 8:02

El port de Tarragona confia a reduir emissions amb més plaques solars

La producció dels més de mil metres quadrats de panells que es posaran en marxa al novembre serà destinada a l'autoconsum
Autoritat Portuària de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona va començar el 4 d’octubre la instal·lació de 588 panells fotovoltaics, que representaran una reducció d’emissions de 125 tones de CO2 per any. Amb aquest desenvolupament, que disposa d’una inversió superior als 200.000 euros, l’entitat portuària estima un estalvi anual d’uns 32.000 euros en la factura energètica, que espera amortitzar en cinc anys tenint en compte la tendència alcista de l’energia.

Els panells -de silici monocristal·lí- ocuparan una superfície total de 1.282 metres quadrats i donaran servei elèctric a Tinglados, Refugis i les seus de l’Autoritat Portuària de Tarragona. L’obra, adjudicada a l’empresa Solcam Energia, va començar el 4 d’octubre a la coberta del nou Museu del Port i estarà operativa durant el mes de novembre.

El nou sistema augmentarà l’estalvi energètic i està destinat a l’autoconsum

Aquestes instal·lacions tindran una potència nominal de 200Kwn i una potència pic de 267,54Kwp, la qual cosa representarà una producció de 420MWh/any, generant l’esmentada reducció d’emissions i estalvi econòmic. Els panells seran destinats a l’autoconsum, és a dir, quan la producció sigui major que el consum s’injectarà l’energia a un transformador per al seu aprofitament en altres subministraments.

“Aquest nou sistema augmentarà la sostenibilitat i l’estalvi energètic, i s’unirà a altres sistemes similars ja en funcionament”, explica l’autoritat portuària. En l’actualitat, el port ja produeix energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques al sostre de l’edifici administratiu, les dependències de Duanes, la Confraria de Pescadors i la Policia Portuària.

La instal·lació dels nous panells s’emmarca en la implementació del Pla de Sostenibilitat del port, en línia amb l’Agenda 2030. En el segon eix d’aquesta estratègia, ‘Creixement Sostenible’, se cita l’objectiu que ha guiat aquesta acció, “un impuls de les infraestructures del port per a afavorir la millora de l’eficiència energètica i per a l’ús prioritari d’energies renovables”.