27 de noviembre de 2021 | Actualizado 8:31

Mercabarna formalitza l’acord amb la Zona Franca de Barcelona per a guanyar espai

La superfície de 173.194 metres quadrats suposa l'increment del 22% de les actuals dimensions del mercat majorista
D'esquerra a dreta: el director general de Mercabarna, Jordi Valls; el delegat de la Zona Franca, Pere Navarro; el director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrades; l'alcaldessa Ada Colau; Jaume Collboni (Ajuntament de Barcelona); Montserrat Ballarín (Mercabarna) i el vicepresident primer de Mercabarna Agustín García-Cobo | Consorci de la Zona Franca

El mercat majorista de Mercabarna ha tancat l’acord de compravenda de la parcel·la 22AL amb el Consorci de la Zona Franca de Barcelona per a ampliar el seu espai. Gràcies a aquesta operació, el mercat majorista afegirà a la seva superfície els 173.194 metres quadrats adjunts al mercat, la qual cosa suposa un increment del 22% respecte a les seves dimensions actuals. En 2019, es van anunciar les negociacions d’adquisició d’aquest terreny de 20 hectàrees.

“L’ampliació de Mercabarna és un fet molt important per a mantenir el lideratge internacional de Barcelona com una ciutat líder en la transició ecològica i sostenible”, ha explicat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Amb aquest increment de l’espai, Mercabarna aspira a adaptar-se millor als canvis recents que està vivint el sector agroalimentari, com l’evolució de la demanda dels consumidors, l’aparició de nous canals de compra alternatius o la necessitat d’avançar cap a la sostenibilitat. Per part seva, la president del mercat majorista, Montserrat Ballarín, ha destacat la importància d’aquesta ampliació perquè Mercabarna “continua sent la garantia del subministrament d’aliments frescos als ciutadans, una infraestructura pública clau per al present i el futur del petit comerç alimentari de proximitat, i un gran motor econòmic per a Barcelona i Catalunya”.

Llegeix també

Mercabarna negocia la compra de 20 hectàrees a la Zona Franca

Miriam Vázquez

Barcelona

Mercabarna negocia la compra de 20 hectàrees a la Zona Franca

El valor dels terrenys relatius a la parcel·la 22AL supera els 69,7 milions d’euros. Actualment, hi ha 11 empreses instal·lades en aquesta superfície i està inclosa una parcel·la buida de 10.000 metres quadrats a la qual se sumaran altres 10.000 metres quadrats que queden lliures. A excepció de dos contractes que finalitzaran en 2047 i en 2066, respectivament, la resta de contractes finalitzen entre 2031 i 2036.

SOSTENIBILITAT I INNOVACIÓ COM A LÍNIES ESTRATÈGIQUES
Aquest increment de superfície de Mercabarna pretén optimitzar l’ecosistema agroalimentari mitjançant el creixement d’empreses del polígon alimentari que han ampliat la seva superfície en els últims anys i necessiten modernitzar-se, a més de la incorporació de noves companyies que aportin innovació tecnològica, centrades en l’agricultura i en l’alimentació sostenible. En relació a la logística, el mercat s’ha marcat com a objectiu l’augment de les exportacions internacionals i optimitzar els sistemes d’última milla. Finalment, a partir d’aquesta nova superfície afegida, pretén fomentar la sostenibilitat agroalimentària amb la creació de noves infraestructures d’energies renovables i activitats relacionades amb l’economia circular en gestió de residus, així com aquelles iniciatives relatives a la recuperació alimentària.

En línia amb els seus objectius, Mercabarna vol atreure al seu nou espai activitats estratègiques per al seu sector. Aquelles lligades a la logística tindran a veure amb plataformes de ecommerce de productes frescos, companyies de transport sostenible d’última milla i agrologístiques intermodals d’agrupatge seran benvingudes en aquesta superfície addicional. El mercat majorista també aspira a atreure incubadores de ‘sandbox’ vinculades a projectes d’alimentació sostenible, així com empreses que aportin valor afegit al producte fresc i a aliments Bio i de quilòmetre zero. Per als comerços de proximitat, una altra activitats que es planteja instal·lar són les plataformes de compra de cadenes de distribució locals, regionals o pertanyents al canal Horeca, així com empreses innovadores en la nova alimentació.