5 de octubre de 2022 | Actualizado 16:59

El repartiment autònom del projecte Logismile estudia la seva continuïtat a través d’una startup

La iniciativa europea, liderada pel hub de mobilitat Carnet, està datada en dos anys i cerca validar un nou model de repartiment urbà
Prova pilot del robot Ona, realitzada el passat 10 de juny a Esplugues de Llobregat | Carnet Barcelona

La primera prova en un entorn urbà real del robot autònom Ona, pertanyent al projecte europeu Logismile, va aportar informació de valor per a un model de repartiment que aspira a transformar la mobilitat del futur. Després del primer testatge el passat 10 de juny a Esplugues de Llobregat (Barcelona), el projecte liderat pel centre de recerca de mobilitat elèctrica Carnet durà a terme al llarg d’aquest any dues noves proves pilot a Europa, concretament a Hamburg (Alemanya) i Debrecen (Hongria). Aquest projecte, co-finançat per la iniciativa europea EIT Urban Mobility i dimensionat per a dos anys, està estudiant les possibilitats per aconseguir la seva continuïtat, entre les quals guanya pes la creació d’una startup.

“El principal objectiu amb les proves pilot que estem realitzant és validar el sistema de delivery autònom”, manifesta el project manager de Logismile, Albert Baldó. “Aquest projecte va començar a principis d’aquest any i actualment està pensat per a una durada de dos anys”, explica. “De moment, tenim finançament per al primer any i estem treballant per aconseguir la de l’any vinent”. Quan finalitzi el projecte Logismile -que comprèn l’estudi de la tecnologia, l’adaptació reguladora i d’infraestructures, així com la integració del repartiment autònom de paquets a les ciutats-, “dins del projecte hi ha la intenció de crear una startup”, anuncia Baldó.

“Treballem en un model de negoci sostenible per a la comercialització de robots autònoms”
Albert Baldó Project manager del projecte Logismile

D’aquesta manera, “la idea és poder definir un model de negoci sostenible que permeti utilitzar aquest tipus de robot i poder comercialitzar-lo d’alguna manera, però encara s’està definint”. En aquest sentit, el project manager de Logismile assegura que “no hi ha una decisió clara sobre quin ha de ser aquest model de negoci, però sí que la intenció és donar-li continuïtat i que no es limiti tan sols a un projecte de dos anys”. El centre de recerca Carnet (Cooperative Automotive Research Network), fundat el 2016 per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Seat i Volkswagen Group Innovation, està composat en l’actualitat per 12 socis industrials lligats al món de l’automoció i la mobilitat.

Segons argumenta la directora executiva de Carnet, Laia Pagès, aquestes empreses “tenen un interès clar, perquè han finançat tant el disseny com la fabricació del robot Ona”. Malgrat les restriccions actuals en el món de l’automoció, “hi ha un interès molt gran a crear aquesta startup”, assegura, “però el que finalment facin aquestes empreses, per exemple, si acabaran muntant una fàbrica per a la producció en cadena, està fora de les nostres mans”. D’aquesta manera, com a grup Carnet, “ens limitem a les nostres atribucions com a entitat de recerca”, manifesta Pagès, si bé “estem posant la llavor perquè sigui una realitat”. Les possibilitats reals de la creació d’una startup dependran de les conclusions del projecte, que està treballant en la definició d’un model de negoci que permeti integrar el repartiment autònom a les ciutats.

“Estem posant la llavor perquè el repartiment autònom a les ciutats sigui una realitat”
Laia Pagès Directora executiva de Carnet Barcelona

De moment, en el si del projecte s’ha dissenyat i fabricat el robot Ona, que realitza la funció d’‘autonomous delivery device’ (ADD), és a dir, està pensat per realitzar el lliurament de paqueteria des del centre de consolidació fins al client final. Aquest robot autònom i elèctric, de 100 quilograms de capacitat i sis rodes -la qual cosa li permet la flexibilitat de pujar esglaons-, actuarà en coordinació amb un segon robot de majors dimensions, que ha estat dissenyat per la Universitat Tècnica de Braunschweig. Concretament, es tracta d’un ‘autonomous hub vehicle’ (AHV), és a dir, un centre de consolidació mòbil, “un magatzem portàtil que permeti resituar el centre de consolidació i les diferents Ones” al voltant de la ciutat, explica el responsable del projecte, Albert Baldó.

Tots dos robots requeriran de sincronització, que es realitzarà a distància a través d’un ‘backend office’, “un operador que controlarà i ajudarà en la navegació d’aquests robots autònoms, en el cas que es quedin bloquejats o necessitin assistència externa”, assegura Baldó. Precisament, aquest aspecte constitueix un dels grans reptes tecnològics d’aquest projecte. Segons explica, després del testatge realitzat al Campus Nord de la UPC i en diferents aparcaments facilitats per l’ajuntament d’Esplugues, “una de les lliçons apreses del primer pilot té a veure amb la geolocalització en un entorn urbà”, perquè en llocs amb alta concentració d’edificis “hem vist una pèrdua de la precisió en la localització, que és important per poder tenir un monitoratge de la flota”.

No obstant això, els desafiaments del projecte Logismile no es limiten a l’aspecte tecnològic: l’adaptació de la infraestructura, la regulació de la mobilitat autònoma, l’acceptació social i la integració en l’espai urbà, són àmbits d’estudi en el dia a dia de Carnet. De fet, en el projecte Logismile col·laboren actors molt diversos, que treballen per avançar en aquests aspectes. La DGT, per exemple “ens està ajudant a adaptar al robot Ona a les regulacions actuals”, explica Baldó, “per exemple, ara mateix la instrucció que més s’acosta, a nivell d’automatització, és la V15”.

TRANSFORMAR L’ESPAI URBÀ PER DONAR CABUDA ALS ROBOTS DE REPARTIMENT
A més, en el projecte també hi participa un equip d’arquitectes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la funció del qual és l’estudi de la definició d’usos de l’espai urbà, la qual cosa inclou la transformació de la infraestructura viària a les ciutats. Gràcies al seu disseny de sis rodes en tres eixos, “aquest robot permet anar tant per carretera com per la vorera”, manifesta Baldó, “i en la prova pilot d’Esplugues es va testar en tots dos entorns”. Es va utilitzar un primer tram de sentit únic on el robot Ona va circular “com un vehicle més” i després “va fer la transició cap a una zona per als vianants, on va permetre la interacció amb el client final i el repartiment del paquet”. Per aconseguir que aquest sistema de repartiment es materialitzi en un futur, s’estan estudiant les possibilitats de canalitzar el trànsit d’aquests robots per un carril segregat. En aquest sentit, “està per decidir si finalment hi ha un interès per usar els nous carrils de bici que està adquirint la ciutat de Barcelona”, explica el director del projecte, perquè “aquest és un punt clau: aconseguir una infraestructura que permeti actuar a un sistema de repartiment com el que estem proposant”.