29 de enero de 2023 | Actualizado 7:01

Barcelona materialitza el pla per prohibir les dark stores i treure les macrocuines de la ciutat

El consistori ja havia presentat una regulació el març de 2022, que ara, després d'un període participatiu, incorpora més restriccions
Gorillas

L’Ajuntament de Barcelona aprovarà de manera definitiva el seu pla per prohibir l’arribada de noves dark stores a la ciutat, i que també limita l’existència de les anomenades ‘cuines fantasma’ o dark kitchens. El consistori ja havia presentat una primera regulació el març de 2022, que ara, després d’un període participatiu, incorpora modificacions més restrictives, com la transformació de totes les dark store existents en “activitats permeses”, o la limitació de macrocuines a un sol espai de la ciutat: la Zona Franca. A més, la norma també regula l’accés dels restaurants al delivery i genera noves condicions per als repartidors. S’espera que el pla rebi el segell definitiu el pròxim 27 de gener.

Totes les dark store que hi ha hauran de transformar-se en supermercats o magatzems d’aliments sense delivery

Amb la nova normativa es busca “protegir el comerç de proximitat i l’activitat veïnal”, afirmen fonts de l’entitat municipal. Segons ha manifestat, la proliferació d’aquest tipus d’establiments enfocats al delivery, arran de la pandèmia, ha generat “rebuig veïnal” i “tensions per la mobilitat i per l’ús molt intensiu de l’espai públic que d’ells se’n deriven”. Així doncs, s’assenyala la “manca de marc normatiu que regulés” l’existència d’aquests negocis fins ara, un aspecte que el text cerca pal·liar per “equilibrar espais urbans, garantir un model comercial sostenible i fer compatibles les activitats econòmiques amb el dia a dia dels veïns i el seu dret a l’habitatge”.

Segons el text definitiu del pla, Barcelona farà desaparèixer tots els supermercats fantasma, o dark stores, de la ciutat. No es concediran llicències per a l’arribada de nous, i tots els que ja existeixen tenen dues opcions: o convertir-se en “magatzems d’alimentació” sense possibilitat de delivery, o en supermercats “normals”, oberts al públic. L’ajuntament preveu “dur a terme el control pertinent” per assegurar que els locals efectuïn aquestes transformacions.

Pel que fa a les macrocuines, establiments on es prepara menjar exclusivament per dur-lo al domicili, el nou pla les exclou de totes les zones de la ciutat amb residències. Si en el primer format de març només podien establir-se en tres espais industrials de la ciutat, ara queden reduïdes únicament a la Zona Franca. I, fins i tot en aquesta zona, només hi podrà haver una en un radi de 400 metres, i s’estableixen límits de densitat i superfície màxima “per evitar que establiments de plats preparats es converteixin en cuines fantasma” o macrocuines.

El pla, ja en la seva forma original de març, afecta també les condicions de restaurants i repartidors. Per oferir repartiment a domicili, els establiments han de demanar un permís -en un termini de dos anys des de l’entrada en vigor de la norma-, i han de destinar almenys el 40% de la seva superfície a ús públic, per evitar, així, que dark stores i macrocuines se saltin la norma obrint una finestreta al públic. També hauran de garantir l’accés dels repartidors l’interior, ús dels serveis inclòs, i hauran de destinar-los un espai d’espera segons les dimensions de l’establiment.