29 de marzo de 2023 | Actualizado 20:11

El port de Barcelona activa el concurs per construir la seva subestació elèctrica

El consell d'administració del recinte també ha activat la licitació per remodelar el l'àrea de la terminal de Grimaldi
El president de l'Autoritat Portuària, Lluís Salvadó, i el seu director general, José Alberto Carbonell | Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha posat en marxa la licitació per construir la futura subestació per abastir tota la xarxa de molls electrificats del recinte. Després del seu últim consell d’administració, l’entitat ha anunciat que destina 14 milions d’euros per construir el node que ha de repartir la línia de mitja tensió per tota la instal·lació, connectada al mateix temps amb la subestació Ronda Litoral projectada per Red Eléctrica i per a l’enllaç amb la qual ja disposa de l’aprovació estatal necessària. Es preveu que la construcció s’allargui durant dos anys i l’inici de les obres, una vegada adjudicades, quedarà pendent de l’aprovació de l’Estat per mitjà del Consell de Ministres.

El port també destinarà 15 milions d’euros a interconnectar els molls Adossat i de l’Energia

Des de l’autoritat portuària també s’ha aclarit que l’adjudicatari s’encarregarà del manteniment de la instal·lació durant els dos anys posteriors a la seva construcció, un fet que “agilitzarà el procés”, segons afirmen les seves fonts. Així mateix, el president del recinte, Lluís Salvadó, ha recordat que la seva potència serà de 80 mwh, i que el pas de connectar la futura infraestructura a la xarxa elèctrica general implicarà una inversió addicional d’1,6 milions d’euros.

EL PORT INICIA LA LICITACIÓ PER REMODELAR LA TERMINAL DE GRIMALDI
El consell d’administració del port també ha aprovat la licitació, per 22,3 milions d’euros, de les obres de remodelació al seu contradic Nord. D’aquesta manera, el port activa un procés el projecte constructiu del qual ha comportat una duració de dos anys, segons el director general del port, José Alberto Carbonell, i que ha de servir per “atendre els creixents tràfics Ro-Ro i rebre noves línies italianes de ferri”. Les obres, que es preveuen de 18 mesos, generaran un moll de calaixos de 270 metres d’atracada, i ampliaran la seva plataforma Ro Ro per poder acollir operatives simultànies en dos vaixells. José Alberto Carbonell també ha revelat que Grimaldi Lines, concessionària de la terminal a la qual afecten les obres, també està duent a terme inversions que definiran “la futura geometria” d’aquest espai portuari. Les obres s’haurien d’iniciar l’any que ve.

Lluís Salvadó ha qualificat l’avenç en el projecte de subestació elèctrica “com un pas substancial, significatiu”, de cara al desplegament del pla Nexigen, la futura electrificació de tots els molls del port, i ha recordat que el recinte ja té actiu el pilot per instal·lar els Onshore Power Supply (OPS) a la Terminal Best de Barcelona, la finalització del qual s’espera per a “finals d’aquest any o inici de 2024”. Així mateix, el dirigent del port ha avançat que durant el proper consell d’administració es preveu donar llum verda a les obres d’interconnexió entre els molls de l’Energia i Adossat. Aquest desenvolupament, emmarcat en el projecte d’electrificació, requereix la construcció d’un pas subterrani, i anirà dotat amb 15 milions d’euros.

“Electrificar tot el port de Barcelona permetrà reduir les emissions de forma dràstica, reduint el seu impacte en la ciutadania i també en la contaminació acústica de les embarcacions al port, ja que aquestes apagaran els seus motors una vegada connectats a la xarxa elèctrica dels molls”, ha pronosticat Lluís Salvadó. Concretament, fonts de l’autoritat portuària xifren l’estalvi de carboni en 66.000 tones, i en 1.234 tones les emissions de NOx, la qual cosa es tradueix en l’eliminació del 22% d’aquestes emissions de tota l’activitat portuària.

EL PORT MODIFICA CONCESSIONS PER ACOLLIR LES BASES DE LA COPA AMÈRICA
L’Autoritat Portuària de Barcelona ha arribat a acords amb diversos dels seus concessionats per modificar els seus contractes, de manera que permetin l’aterratge dels equips de la Copa Amèrica a l’abril. Concretament, les institucions afectades són l’Institut de la Nàutica, que està en fase de trasllat a un altre edifici, Barcelona Nàutic Center, Marina Barcelona 92 i Marina Port Vell. El director general del recinte, José Alberto Carbonell, ha ressaltat el tarannà negociador dels afectats i ha recalcat que això ha permès “que el port pugui celebrar la competició sense haver de construir noves infraestructures”.