29 de marzo de 2023 | Actualizado 20:11

La digitalització duanera centrarà l’interès del congrés d’Alacat al SIL 2023

La trobada d'Alacat tindrà lloc en el marc del Saló Internacional de la Logística de Barcelona (SIL) entre el 7 i el 9 de juny
El delegat especial de l'Estat al CZFB Pere Navarro, Blanca Sorigué, directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona; i Moisés Solís, president d'Alacat | E.M.

La Federación de Asociaciones Nacionales de Agentes de Carga y Operadores Logísticos Internacionales de América Latina y el Caribe (Alacat) ha avançat que el proper congrés anual, que se celebrarà en el context del Saló Internacional de la Logística de Barcelona (SIL) d’aquest any, tindrà com a principal eix la recerca de solucions davant dels problemes duaners a la regió, amb la digitalització com a horitzó. Així ho ha confirmat el president de l’entitat, Moisés Solís, en una trobada amb la premsa acompanyat per la directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Blanca Sorigué, i el delegat especial de l’Estat a la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro.

Pel que fa a digitalització, el president d’Alacat ha explicat que durant el congrés es tractarà “amb especial atenció” el tema de corredors digitals, l’objectiu del qual és “garantir la seguretat de la transmissió d’informació a través de la tecnologia blockchain”. És la tercera vegada que el congrés Alacat, una organització que compta amb 2.000 empreses de 16 països llatinoamericans, es farà a Espanya. Un altre dels objectius del esdeveniment és estendre ponts de negoci entre la logística hispana i l’europea, i anticipar el paper dels operadors logístics davant d’una altra catàstrofe internacional com va ser la pandèmia. En aquest sentit, Solís ha explicat que les empreses del sector haurien de preocupar-se més i “anar per endavant a través de polítiques de previsió”. Per part seva, Pere Navarro ha manifestat que “la logística està demostrant una gran adaptació al canvi; estem molt més preparats davant d’esdeveniments imprevistos gràcies a la pandèmia”.

El SIL preveu un total de 3.500 assistents, dels quals entre 300 i 400 participaran al congrés Alacat

Durant la trobada de presentació del congrés d’Alacat també s’han destacat la celebració de diferents panells durant el congrés, dedicats a l’educació i la productivitat. Pel que fa a l’educació, la federació empresarial llatinoamericana pretén promoure la capacitació i la formació a través d’institut amb l’objectiu de promoure el coneixement de la logística. Pel que fa al segon punt, el congrés vol transmetre als empresaris que la generació d’un bon ambient de treball a les empreses millora la productivitat. Solís també ha posat l’accent en les polítiques de sostenibilitat a la logística, centrant-se en la limitació de la generació de residus. En aquest àmbit, la digitalització ha tornat a aparèixer com a element estratègic i el president d’Alacat ha explicat que una reducció de la contaminació al sector passa per apostar per l’automatització de processos.

La previsió d’assistència de l’esdeveniment d’Alacat, avui dia, és d’entre 300 i 400 persones registrades, mentre que el SIL ja ha confirmat més de 3.500 assistents, segons ha explicat Blanca Sorigué. La directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha assenyalat que el congrés “sempre ha apostat per la línia internacional i, en aquest sentit, Llatinoamèrica ha estat un dels pilars pel que fa a aquesta estratègia”.