24 de junio de 2024 | Actualizado 5:35
D’esquerra a dreta: Adolfo Utor, Mercè, Conesa, Marta Subirà i José Luís Gil | M.V.

Barcelona serà la primera del Mediterrani en proveir GNL a un ferri de manera regular

Baleària i Naturgy han presentat els resultats de la prova pilot feta amb ‘Abel Matutes’, que han estat millor del previst

El port de Barcelona ha celebrat aquest matí una jornada en la qual la naviliera Baleària i l’empresa energètica Naturgy han presentat els resultats de la prova pilot feta amb ‘Abel Matutes’, el primer ferri de passatge amb motor a gas natural. La presidenta de l’autoritat portuària, Mercè Conesa, ha assenyalat que Barcelona “serà el primer port del Mediterrani en proveir gas natural liquat (GNL) a un ferri de manera regular i continuada”. A més, ha afirmat que “aplicarà una política fiscal atractiva” per als vaixells que utilitzin GNL a través d’una bonificació a la taxa portuària.

Concretament, el 2017 es va instal·lar un nou motor auxiliar a gas natural en ‘Abel Matutes’, tornant-se la primera experiència d’èxit a Espanya d’aquest tipus, ja que ha registrat resultats superiors a allò previst. “Des del punt de vista tècnic ha estat un èxit”, ha afirmat el cap de Projecte i Innovació de Naturgy, John Chamberlain. “Ha funcionat correctament, sense accidents ni interrupcions relacionats amb el motor”.

Ferri ‘Abel Matutes’

Les probes s’han dut a terme des del juny del 2017 fins a l’octubre del 2018, sumant 3.638 hores d’operacions. Els resultats han mostrat que el ferri ha evitat l’emissió de 1.300 tones de CO2 i ha reduït “de manera molt significativa” les emissions contaminants, disminuint en 20 tones els òxids de nitrogen (NOx) i eliminant quasi per complet les partícules en suspensió. A més de la reducció d’emissions, el nou motor també suposa una reducció del soroll i una major eficiència, ja que consumeix menys combustible. Entre d’altres, Chamberlain també ha destacat que no hi ha hagut cap cost addicional de manteniment respecte al d’un sistema dièsel.

Per la seva part, el president de Baleària, Adolfo Utor, ha anunciat que, a més d’aquest projecte pilot, la naviliera compta ja amb dos vaixells navegant a GNL. Així mateix, la companyia marítima està en procés de reconversió de cinc vaixells més i construcció de dos. El primer, anomenat ‘Marie Curie’, es s’entregarà durant la primera setmana de juliol i el segon, que s’està construint a una drassana d’Astúries, serà el primer fast ferri del món propulsat per GNL.

“Baleària està construint el que serà el primer fast ferri del món propulsat per GNL”
Adolfo Utor President de Baleària

Per la seva part, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Martà Subirà, ha recordat la importància d’utilitzar combustibles menys contaminants en una àrea com la zona de protecció especial de Barcelona. En aquest sentit, ha assenyalat que la ciutat no acompleix amb els límits establerts per la Unió Europea però que “va per bon camí”.

Per altra banda, Subrà ha afirmat que la Generalitat dóna suport a la creació d’una àrea de control d’emissions en el mar Mediterrani i que aquest generaria “beneficis a la salut pública”. Durant la seva intervenció a la presentació, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat també ha aprofitat l’ocasió per felicitar el port de Barcelona per el seu grau de compliment del 93% amb els compromisos del pla de millora de la qualitat de l’aire que ha elaborat.

“La Generalitat dóna suport a la creació d’una àrea de control d’emissions en el mar Mediterrani”
Martà Subirà Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

La iniciativa s’emmarca dins del projecte europeu CleanPort, que té per objectiu demostrar la viabilitat d’un sistema de generació d’energia alternativa neta en l’àmbit marítim. El projecte va néixer el 2014 i està cofinançat per la Unió Europea a través del programa CEF-Transport, en el qual participen, a més de Baleària i Naturgy, els ports de Barcelona, Balears i la Direcció General de la Marina Mercant.