15 de mayo de 2021 | Actualizado 8:20
Operativa de pasta de paper al port de Tarragona | Autoritat Portuària de Tarragona

Augmenten els tràfics portuaris de Tarragona a l’abril tot i l’estat d’alarma

L’acumulat de l’any es manté en el -18,8%, motivat per la pandèmia de coronavirus i la desaparició del tràfic de carbó al port

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha mogut 2,4 milions de tones de mercaderies a l’abril, el 5,9% més interanual. “És una dada molt positiva, ja que contrasta amb les xifres acumulades en el primer quadrimestre de l’any”, ha assenyalat el port. En aquest sentit, el descens fins a l’abril ha estat del 18,8%, en línia amb els resultats del sistema portuari espanyol i motivat també per la desaparició del tràfic de carbó en les seves instal·lacions, després del tancament de les centrals elèctriques d’Andorra de Terol i Alcúdia a Mallorca. Concretament, aquest canvi ha suposat més d’un terci de la caiguda, amb el 6,8% del total.

Tot i això, cal puntualitzar que els volums mensuals han estat superiors als d’abril d’altres anys com el 2013, 2014, 2015, 2016 i 2019. En concret, els líquids a granel han estat els que més han contribuït a aquest augment, sumant 1,5 milions de tones. Específicament, degut al gasoil (184.800), la gasolina (119.700) i els seus derivats. Per la seva part, la càrrega general ha registrat més de 182.700 tones, especialment motivat pels moviments de pasta de paper i els tràfics amb Brasil, Turquia i França.

1,5 milions de tones

Els líquids a granel han estat els que més han contribuït a l’augment de tràfics en abril

Pel que fa als sòlids a granel, en el quart mes de l’any s’han canalitzat 406.700 tones de productes agroalimentaris. Es tracta d’un tràfic tradicional en el port tarragoní i on han destacat els cereals, farines, pinsos i farratges. “El subministrament de cereals per a l’alimentació de bestiar de Catalunya, Aragó i altres parts del nord de la península segueixen tenint assegurat l’abastiment a través del port de Tarragona”, ha assenyalat l’autoritat portuària. Així mateix, en el període de confinament s’ha detectat un augment del 98% del tràfic de fruites, hortalisses i llegums.

“En les dades que ens ofereixen els períodes calculats es poden comprovar alguns canvis de tendència”, ha conclòs el port. “Els tràfics d’altres productes petrolífers, els químics i altres líquids, i la càrrega general, van en alça en aquests primers mesos de l’any, en comparació amb l’any anterior”.