26 de mayo de 2022 | Actualizado 0:01

L’Autoritat Portuària de Barcelona ultima la inversió d’un port asiàtic a la seva ZAL

“No puc donar el nom”, ha reconegut Mercè Conesa, però s’anunciarà l’operació aquest any per a que comenci a operar el 2021
Vista aèria de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) | Autoritat Portuària de Barcelona

La presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa, ha avançat que pròximament es donarà a conèixer la inversió d’un port asiàtic a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL). “No poc donar el nom”, ha reconegut, tot i que també ha puntualitzat que espera poder anunciar-ho aviat, durant aquest any, en una operació que es posarà en marxa el 2021. D’aquesta forma, “l’inversor asiàtic disposarà d’una porta a Europa des de Barcelona”, tal com ha assenyalat la presidenta.

Pel que fa a la pròxima reunió del sistema portuari a Santander per traçar un nou marc estratègic, prevista per a finals d’aquest mes de juliol, Conesa ha manifestat que la situació creada pel coronavirus certifica la necessitat d’introduir canvis a favor d’una major autonomia i un nou model de governança. “Si tinguéssim més autonomia, podríem haver adoptat mesures de forma molt més ràpida”, ha subratllat. Pel que fa a això, la presidenta ha recordat les dificultats existents per a la reducció de taxes: “Tot i la complicitat de Puertos del Estado, aprovar la reducció de taxes ha costat moltíssim”.

“Si tinguéssim més autonomia, podríem haver adoptat mesures de forma molt més ràpida”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona

Per altra banda, la presidenta del port de Barcelona ha assenyalat que “no sembla coherent” la obligació de pagar l’impost de societats i, al mateix temps, el pagament dels diversos fons que han d’assumir les autoritats portuàries, “que no van a favor de la seva competitivitat”. En tot cas, s’ha mostrat pessimista sobre l’aprovació de canvis substancials en el marc estratègic del sistema portuari, que es troba en vigor des de fa 20 anys. Pel que fa a això, Conesa ha conclòs que no veu “una predisposició per modificar la llei de Ports o el marc estratègic” que permetrà superar aquestes qüestions.

AMPLIACIÓ DE TMZ I SIGNATURA DEL CONVENI PER ALS ACCESSOS
Durant la seva intervenció a la conferència online organitzada per Intermèdia, Mercè Conesa també s’ha referit a l’ampliació de la Terminal Marítima de Saragossa (TMZ), de la qual l’autoritat portuària és accionista. De fet, el port es va desplaçar la setmana passada a Saragossa per “avançar urbanísticament l’ampliació del port sec”, segons ha assenyalat. En aquest sentit, la terminal s’ha convertit en un dels principals elements del hinterland del port de Barcelona i una ubicació estratègica per fomentar el seu tràfic ferroportuari en els darrers anys. Finalment, la presidenta ha mostrat la seva confiança en que, abans que acabi l’any, es tanqui el tancament del protocol de col·laboració necessari per desencallar els nous accessos terrestres al recinte portuari.