27 de octubre de 2021 | Actualizado 13:48

Barcelona assenta les bases per esdevenir un hub mediterrani del vehicle elèctric

L’autoritat portuària tanca el 2020 amb una caiguda de tràfics totals i de contenidors de l’11%, amb una marcada recuperació al desembre
D’esquerra a dreta: Ignacio Marull (PwC), Mercè Conesa (Port de Barcelona) i Josep Sánchez Llibre (Foment del Treball) | Foment del Treball

La presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa, ha fet una crida per reflexionar a l’àmbit estatal sobre “com volem abordar la recuperació del sector automobilístic” i “si és una indústria estratègica o hem de canviar les prioritats”. Aquest tràfic ha tancat el 2020 amb una caiguda del 38,24% en el port de Barcelona i un volum de 480.337 unitats. En relació a això, la postura de l’autoritat portuària és clara: “Per nosaltres, el sector automobilístic és essencial i caldria una aposta estratègica per part de totes les administracions”. De fet, el port de Barcelona ha reiterat, en una conferència organitzada per Foment del Treball, la seva voluntat de posar a disposició unes 23 hectàrees per al desenvolupament d’una nova terminal portuària, que segons ha avançat estarà orientada al vehicle elèctric. Així mateix, també ha reafirmat la seva aposta per captar tràfic d’exportació de vehicles de tota Europa.

Pel que fa als tràfics generals del port en el darrer exercici, Conesa ha expressat que “acabem el 2020 amb bones notícies: si havíem experimentat impactes amb baixades del 34% en els tràfics totals, tanquem l’any amb només l’11% de la caiguda, en la línia del PIB”. Amb 58,4 milions de tones, destaca especialment la marcada recuperació dels volums en el darrer trimestre de l’any, especialment al desembre, mes en el qual s’han disparat el 23,15%. “Els mercats continuen funcionant i els auguris que apuntaven cap a una relocalització total de l’economia encara no s’han produït”, ha valorat Conesa.

Algunes indústries van poder seguir operant quan es va declarar l’estat d’alarma, tot i que de forma degradada, com és el cas de l’agroalimentària, farmacèutica i química. No obstant això, altres van patir grans afeccions, com la de l’automòbil o els sòlids a granel amb productes com les potasses. Vista la lenta recuperació que avui en dia encara experimenten aquests sectors, la presidenta ha instat a les autoritats a “no implementar aturades dràstiques, sinó processos graduals o en degradat per poder seguir operant”.

Pel que fa a la mercaderia conteneritzada, ha patit un descens de l’11% amb 2,9 milions de teus en el darrer exercici. Aquests resultats s’han vist afavorits pels contenidors plens d’exportació, amb una baixada anual de només el 0,48% i 726.798 teus. La balança comercial ha augmentat, un fet “fonamental per a un país desenvolupat amb interès en mantenir-la en positiu i, per tant, disposar de més exportació que importació i no dependre de països de fora”, ha recordat Conesa. “Els governs han de prioritzar l’economia productiva per continuar resistint”.

Per la seva part, les importacions han caigut el 10,8%, amb 519.655 teus, una tendència a la baixa que ja es va poder observar a finals del 2019. D’aquesta forma, mentre que les exportacions han estat resilients, “en les importacions sí que veiem aquesta tendència a la relocalització, que tampoc ens ve malament”, ha manifestat Conesa. “Hi ha indústries que han estat capaces de reciclar-se i productes que abans es compraven a l’exterior i ara es fan aquí”.

“L’Administració ha d’estar controlada, però necessitem autonomia de gestió per executar”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona

Pel que fa al sector dels creuers, el seu gran declivi ha afectat de forma directa els comptes de l’entitat portuària, ja que suposa el 12% de la seva facturació anual. Per tant, tot i que els resultats econòmics encara no es troben consolidats, “no seran espectaculars”. Tot i que Conesa ha confirmat que l’autoritat portuària tancarà en positiu, ha recalcat que “hem prioritzat que les empreses puguin desenvolupar el que millor saben fer: el comerç internacional”. Això portarà, segons ha avançat, a un Ebidta més discret. Conesa ha transmès que “la pandèmia no ens pot parar” i que “no s’ha de confrontar la salut amb l’economia productiva, sinó trobar l’equilibri”.

Davant l’actual conjuntura econòmica, la presidenta ha demanat a les administracions assolir grans consensos estratègics on es prioritzi l’economia productiva i la desburocratitzció dels processos. Per exemple, ha criticat que s’hagi de demanar autorització a la Secretaría de Estado per a inversions de més de sis milions d’euros o al Consejo de Ministros para aquelles superiores als 15 milions d’euros. “Ens han imposat una sèrie de controls que a vegades no tenen sentit”, ha assenyalat. “L’Administració ha d’estar controlada, però necessitem autonomia de gestió per executar”.

Així mateix, ha relacionat aquest fet amb els baixos nivells d’execució d’inversions a Espanya. “Si hi hagués una modificació legislativa que respectés tots els processos de lliure concurrència, transparència i fiscalització, però que permetés arribar a l’execució, compliríem molt més ràpid els calendaris”. Durant la jornada, Conesa també s’ha oposat a imposar impostos als grans vaixells. “És millor bonificar-los una fiscalitat verda atractiva que provoqui que les empreses inverteixin de forma adequada, en comptes d’imposar un model impositiu en el port de Barcelona, perquè sinó s’aniran a València, Algeciras o un altre port”.