23 de enero de 2021 | Actualizado 17:04
BRANDED CONTENT

Una estratègia digital per pujar-se al vagó del demà

Una estratègia digital per pujar-se al vagó del demà

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) porta la innovació en el seu ADN i ara, més que mai, vol transmetre-la a tot el seu ecosistema: des dels serveis de mobilitat fins al manteniment i les operacions, passant pel turisme de muntanya i per la seva pròpia configuració com a empresa. Per això, acaba d’estrenar una estratègica digital en el marc de l’Agenda Estratègica 10/30, amb el clar objectiu de donar resposta als grans reptes que obligaran a la indústria del transport de passatgers, oci i mercaderies a transformar-se. “Ja l’any passat vam identificar la digitalització com a una palanca de canvi per fer alguna de les millores més importants que havíem de desenvolupar”, ha explicat el president de FGC, Ricard Font.

En concret, la globalització, el canvi climàtic i el desenvolupament tecnològic s’han tornat la tríada que guia les actuacions de la companyia ferroviària i l’epicentre del qual és sempre el client. “Hem d’afrontar quatre transicions: la de l’economia circular, la d’una intel·ligència artificial que ens ajudi a gestionar l’empresa, la infotecnològica i l’energètica”, ha especificat Font. Per això, FGC s’ha proposat utilitzar la tecnologia per avançar cap a un ecosistema digital que millori l’experiència tant del client com del treballador, així com optimitzi l’experiència d’ús i la seva percepció sobre el servei. D’aquesta forma, la companyia aspira a aprofitar els avantatges de l’economia digital i posicionar-se com a un actor innovador de referència.

"Sensoritzarem tota l’empresa: des de trens i estacions fins a la infraestructura, catenària o vies"
Ricard Font President de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Entre els eixos fonamentals de l’estratègia es troba el client, per crear una experiència personalitzada i de qualitat per als viatgers en el transcurs de la seva mobilitat de punt a punt, i no només d’estació a estació. Per altra banda, es troba l’operativa, amb l’objectiu de ser eficients en el funcionament intern i garantir la flexibilitat, resiliència i adaptabilitat al canvi. El tercer eix, l’entorn, busca consolidar la digitalització de les infraestructures i actius de FGC, i així aconseguir una millor predictibilitat dels serveis, eficiència energètica, seguretat i informació personalitzada. I finalment, el pilar de la pròpia empresa aspira a adoptar la disrupció i la sostenibilitat com a valors dintre de la mateixa.

PRINCIPALS FITES DE FUTUR

“Per fer-ho, primer s’ha de sensoritzar tota l’empresa: des de trens i estacions fins a infraestructura, catenària o vies”, ha exemplificat Font. En aquest sentit, el segon pas és avançar en la tecnologia 5G, motiu pel qual la companyia ha posat en marxa un dels primers laboratoris ferroviaris 5G del món. “A partir dels sensors generem moltes dades i volem que es trobin a disposició de tothom: en la part més interna, per millorar el manteniment i operativa de l’empresa; i a nivell extern, per a què arribi als usuaris”. Així mateix, FGC també aposta per la promoció del talent, motiu pel qual impulsa des de l’any passat més de 125 projectes en col·laboració público-privada en l’àmbit de la transformació digital. “No volem fer-ho sols, sinó cooperativament”, ha assegurat el president de l’entitat. Però el futur tecnològic de FGC passa per moltes més fites.

ELS QUATRE EIXOS DE L’ESTRATÈGIA DE FERROCARRILSLa mobilitat digital i connectada és una prioritat per a FGC en tots els sentits. Per exemple, el proper 21 de desembre posarà en marxa nous aparcaments d’enllaç digitalitzats que permetrà als usuaris comprovar quina és la seva ocupació en més de 2.000 ubicacions. Es tracta d’una xifra que el 2021 s’augmentarà a la totalitat d’aparcaments, amb més de 3.000 a disposició dels usuaris. A més, el proper any es posaran en marxa 18 espais per guardar les bicicletes amb més de 1.000 places, de les quals també es podrà conèixer la seva ocupació. “Aquestes dades estaran preparades per a quan es produeixi el mobility service”, ha especificat Font.

En relació a això, l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM) serà l’aliat de FGC amb el seu projecte de T-Mobilitat, una plataforma per informar els ciutadans sobre l’estat del servei. Amb aquesta finalitat, el 2022 posarà el 100% de les dades digitals de la companyia a disposició dels usuaris. Per altra banda, un altre element clau en les estacions seran els quioscos d’informació digitals. “És un desenvolupament tecnològic de primer ordre que vam veure en el seu moment en el metro de Nova York i vam pensar que era important d’implementar”, ha detallat el president de FGC. Altres millores passen per un sistema d’orientació multilingüe per a persones de mobilitat reduïda en més de deu idiomes; o un sistema de megafonia intel·ligent.La fita clau en l’apartat de manteniment i operacions està per arribar el 2023: l’habilitació del 5G en tot el sistema de ferrocarrils. Així mateix, ja el proper any tots els agents de les estacions seran digitals. “Tindran tota la informació en una plataforma que permetrà ser directament compartida tant pel centre de manteniment com pels usuaris”, ha detallat Font. “Imaginem que un seient queda danyat i un usuari avisa: l’agent d’estació podrà entrar amb la seva app, fer una foto i enviar un missatge que arribarà al centre de manteniment per a què ho arreglin; i als usuaris per a què sàpiguen que no poden asseure’s”.

També en l’àmbit de la tecnologia, el 2022 FGC posarà en marxa un centre de control d’aglomeracions i de conductes incíviques mitjançant intel·ligència artificial. D’aquesta forma, la informació arribarà al centre de comandament per a què, mitjançant els agents d’estació o els membres de seguretat, puguin actuar. L’expert ferroviari també s’ha marcat l’eliminació del 90% del paper en l’empresa; i arribar el 2024 a la plena excel·lència amb el 100% de puntualitat. “Si podem predir les incidències no afectarà els serveis i podrem arreglar les averies abans de què provoquin incidències”, ha destacat Font.

Això s’afegirà a altres grans anuncis aquell mateix any, com la integració del centre de comandament a Rubí del R-Aeroport, que enllaçarà Barcelona amb el seu complex aeroportuari i amb el conjunt del sistema de mobilitat de Catalunya. Pel que fa a això, també es crearà el centre de comandament de Lleida, per a Rodalies Lleida; i un altre a Tarragona, per al tren-tram.Sens dubte, un altre dels projectes més innovadors de FGC de cara als propers anys són les conegudes com a estacions líquides. “És una innovació experimental que passarà per les estacions sense barreres, on els usuaris poden ser reconeguts través del contactless o de forma biomètrica”, ha explicat Font. “Això permetrà una fluïdesa molt més important dels fluxos i estalvis de la despesa en barreres”. Un projecte futurista que podria ser una realitat entre el 2024 i el 2026 en les tres noves estacions que la companyia construirà: en el carrer Urgell de la línia 8, per a la connexió entre la línia del Vallès i la del Llobregat; i en Francesc Macià i la nova estació de Gràcia.

Per altra banda, l’arribada del 5G el 2023 permetrà, un any després, la conducció assistida dels trens. “Ens permetrà reduir el seu consum energètic i reaprofitar molt millor l’energia que necessitem per a la nostra conducció”. FGC facilitarà aquest mateix any les seves dades en un portal obert, amb l’objectiu de ser transparent, traçable i que les empreses utilitzin les seves dades per informar sobre temes de mobilitat.Finalment, natura i tecnologia s’uniran en els propers anys en l’àmbit de la muntanya. Aquest mateix any, FGC facilitarà l’accés als forfaits online des de casa, fet que evitarà cues en les pistes. Així mateix, un any després s’habilitaran els aparcaments digitals i serveis dinàmics en les estacions. D’aquesta forma, el pagament dependrà de les hores puntes i vall, així com dels dies o zones de més afluència.

En l’àmbit del manteniment, FGC també liderarà projectes tecnològics: les màquines que trepitgen la neu podran fer una anàlisi exactament de quina és l’espessor necessària en les pistes. En relació d’això, Font ha destacat que “parlaran amb els canyons de neu per llençar exactament la quantitat necessària i no generar excedents o consumir massa energia”.

QUÈ ÉS EL STATIONLAB?

FGC preveu desenvolupar en el període de 2024-2026 el concepte de viatge líquid: la possibilitat d’accedir als seus serveis de mobilitat sense barreres, tant físiques com digitals, fent èmfasi en agilitzar els processos de compra, pagaments, validació i accés per millorar l’experiència dels usuaris i fomentar la intermodalitat en el transport. En concret, es caracteritzarà per un accés sense bitllet físic amb validació contactless o identificació biomètrica, per reduir els temps d’enllaç i incrementar la comoditat en el viatge. Així mateix, requerirà del registre previ per verificar la identitat del viatger que, vinculada a un compte corrent, permetrà un pagament per ús i buscar la millor tarifa possible. Finalment, possibilitarà el reconeixement i acompanyament al viatger al llarg del trajecte, amb informació personalitzada en temps real, mitjançant accés i dispositius digitals de l’estació.