15 de julio de 2024 | Actualizado 12:29

El port de Barcelona teixeix complicitats ferroportuàries per guanyar quota ferroviària

La comunitat portuària de Barcelona estudia destins com els EUA, Dubai i l'Índia per a la missió empresarial de 2023
P.B.

L’Autoritat Portuària de Barcelona està destinant part dels seus esforços a incrementar els tràfics ferroportuaris. Per aconseguir-ho, ha creat un subgrup de treball de serveis ferroviaris per abordar aquesta temàtica durant la celebració de l’últim consell rector. Es tracta d’un grup de treball derivat del pertanyent a transports terrestres on estaran involucrats Adif, Renfe, terminals de contenidors associades al modo ferroviari i operadors ferroviaris privats. D’aquesta manera, ha especificat el president del port de Barcelona, Damià Calvet, existirà un “intercanvi permanent i actualitzat dels serveis ferroviaris” amb l’objectiu d’“agrupar comunitat i autoritat portuària” en un mateix grup destinat al sector ferroviari. En la mateixa reunió, s’ha realitzat “un repàs exhaustiu” del que signifiquen els tràfics ferroviaris del port, que té com a objectiu “incrementar la quota ferroviària per pujar més mercaderies al tren”. Damià Calvet ha recordat que “som el port amb més quota ferroviària, però la nostra missió és, com a mínim, tenir-ne el doble”.

Damià Calvet expressa l’aspiració del port de duplicar la seva quota ferroviària en els pròxims anys

Així mateix, l’autoritat portuària ha recordat la recent publicació de la licitació relativa a la segona fase dels seus nous accessos ferroviaris, xifrada en 31 milions d’euros, i el desenvolupament de les terminals ferroviàries que el port desenvoluparà a la zona sud. Respecte a aquest últim punt, la institució ha assenyalat l’inici de la tramitació per crear Train Port Barcelona, la societat conjunta participada al 50% amb Adif per gestionar el node logístic ferroviari de Barcelona compost per sis terminals ferroviàries, entre elles La Llagosta.

A més de l’àmbit ferroviari, l’autoritat portuària ha destacat la importància dels granels sòlids i líquids i la possibilitat de crear un grup de treball sobre aquest sector. “La voluntat és que es pot crear”, ha afegit Damià Calvet. També s’ha fixat la postura d’augmentar el 30% de l’aportació de l’autoritat portuària al Apostolat del Mar per alleugerir l’efecte de la disminució de donacions de les empreses a causa de la pandèmia i de les crisis recents. El president del port de Barcelona ha anunciat, així mateix, la incorporació de la Cambra de Comerç de Barcelona i de Mercabarna al consell rector, una decisió que “enforteix l’ecosistema del Llobregat logístic”, especialment per projectes com el plantejat per Ecoenergies per reutilitzar el fred residual de la regasificadora d’Enagás de Barcelona. A més, l’Autoritat Portuària de Barcelona s’ha convertit en el nou soci de la Cambra de Comerç d’Espanya.

POTENCIALS DESTINS PER A LA PRÒXIMA MISSIÓ EMPRESARIAL
En l’última trobada del consell rector del port de Barcelona, s’ha explicat la seva futura missió empresarial, que enguany reprèn la versió presencial a Tailàndia entre el 22 i el 28 d’octubre. Quant a l’edició del 2023, l’autoritat portuària ja estudia tres destinacions. Els Estats Units, en concret el port de Miami, és un país candidat pel sector creuerístic i per convertir-se en “el hub del Carib”, i acumular “la càrrega del sud”, tal com ha explicat el cap de Relacions Externes del port, Manel Galán. En la mateixa visita s’inclouria el port de Nova York. Una altra possible destinació seria Dubai (Unió dels Emirats Àrabs) per ser “el hub d’Orient Mitjà” i pel seu model de zones franques. Finalment, encara que ja van acudir fa més d’una dècada, l’Índia podria ser el pròxim país per ser “una potència comercial, sobretot en tèxtil, automoció i químic”.