27 de octubre de 2021 | Actualizado 13:48

El port de Barcelona aspira a créixer de forma sostenible amb logística i intermodalitat

L’autoritat portuària es marca com a repte arribar als 70.000 milions d’euros en valor de comerç exterior fins al 2025 en el seu pla estratègic
Presentació del IV Pla Estratègic del port de Barcelona 2021-2025 | Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona s’ha marcat la fita d’arribar als 70.000 milions d’euros en valor de la mercaderia que transita per les seves instal·lacions en un termini de cinc anys. Es tracta d’un augment de 1.000 milions d’euros per any a partir del 2021, un repte especialment complex en l’actual context de pandèmia. Per aconseguir-ho, l’entitat ha identificat en el seu Pla Estratègic 2021-2025 la necessitat d’expansió del seu sòl logístic i l’increment de la intermodalitat com dos aspectes clau per encarar el seu futur amb èxit.

“Hem de créixer i consolidar-nos com a un espai multidisciplinari en el qual conflueixen tots els mitjans de transport, independentment de l’origen i destinació de les mercaderies”, ha destacat la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa. Més enllà de l’activitat del costat mar, el port ha destacat la importància del seu hinterland i l’activitat logística que allà es desenvolupa com a un pilar clau per aportar valor afegit i diferenciació respecte als seus competidors. No obstant això, el 97% del sòl logístic de la ZAL ja es troba ocupat. “Per seguir creixent, necessitem trobar i identificar nou sòl logístic per a usos logístics maritimo-portuaris”, ha afegit Conesa.

“Hem de consolidar-nos com a un espai multidisciplinar de tots els mitjans de transport”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona

Per això, el port confia en què el projecte de l’Aeroport de Barcelona per dedicar part dels seus terrenys a activitat logística contempli també usos marítim-portuaris. Així mateix, en l’àmbit de les infraestructures i de la xarxa ferroviària, l’autoritat portuària busca construir “el complex ferroviari més gran del sud d’Europa” aprofitant els terrenys de l’antiga llera del riu Llobregat, així com diferents terrenys de la pròpia ampliació del port, segons ho ha qualificat el director general de l’entitat, José Alberto Carbonell. Aquest espai acollirà la futura terminal de l’autopista ferroviària. En els darrers 15 anys, el port ha passat de moure el 2% del seu tràfic conteneritzat en ferrocarril a quasi el 15% el 2020, fet pel qual “ja ens trobem en els estàndards europeus amb aqueta ràtio”, ha assenyalat. També ha citat actuacions previstes com el desenvolupament dels accessos del port o dotar amb apartadors de 750 metres el corredor ferroviari entre el port i Saragossa.

“Però no tot és una qüestió d’infraestructures, també hem de prendre accions en determinats serveis”, ha advertit el director general del complex portuari. Per exemple, el pla estratègic planteja l’establiment d’un shuttle ferroviari des de l’àrea del Vallès o en el Penedès. Així mateix, ha concretat la voluntat de l’entitat portuària de modernitzar les atracades de granels líquids o un dels seus reptes de més llarg recorregut, segons ha valorat: concentrar tota l’activitat de contenidors en l’àrea d’expansió en la zona Sud del recinte.

El pla estratègic planteja un shuttle ferroviari i el trasllat de l’activitat de contenidors

“Un dels punts sobre els que incideix el nou pla és consolidar-nos com a un port euroregional, que cada cop ofereixi més servei als mercats nordafricà, italià, portuguès, alemany i turc”, ha afegit Mercè Conesa. Pel que fa a l’activitat creuerística, confia en presentar “un calendari realista per recuperar de maner responsable aquesta activitat que suposa riquesa”.

EIXOS DEL PLA ESTRATÈGIC 2021-2025 DEL PORT DE BARCELONA

 • Descarbonització de l’activitat maritimo-portuària i reducció de les emissions
 • Subministrament d’energia elèctrica als vaixells
 • Nou model energètica
 • Increment de l’intermodalitat

 • Diversificació del negoci portuari
 • Diversificació de l’oferta de serveis
 • Atracció de l’activitat logística
 • Desenvolupament de les infraestructures necessàries

 • Fomentar la formació, ocupació i igualtat
 • Port en l’entorn urbà i metropolità
 • Garantir la seguretat de les persones
 • Garantir la seguretat de les instal·lacions

UN PLA ESTRATÈGIC AMB VISTES AL 2040
El quart pla estratègic 2020-2025 del port de Barcelona es basa en tres eixos: la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social. Així mateix, a més de l’horitzó temporal més imminent, fins al 2025, disposa d’un altre a més llarg termini, fins al 2040. “És una mica agosarat, però és un full de ruta que dibuixa els escenaris de futur més plausibles i assenyala les línies d’actuació necessàries per orientar l’actuació de la comunitat portuària i logística i garantir el seu posicionament competitiu”, ha manifestat Conesa.

A més, la presidenta ha avançant que en els propers 20 anys “es preveu que es produeixin disrupcions freqüents, més globals i sistemàtiques, que se sumaran també a transformacions ràpides i intenses, com la concentració de les decisions empresarials de la indústria marítima en molt poques mans”. Pel que fa a la sostenibilitat mediambiental, el port preveu tenir en cinc anys la meitat dels molls de contenidors i Ro-Ro electrificats, així com disposar d’una xarxa provisional i connexions electrificades (OPS) consolidades o amb projectes d’electrificació en marxa. Finalment, pel que fa a la sostenibilitat social, el complex portuari català s’ha proposat incrementar a més dels 40.000 treballadors diaris o regulars del port i la seva comunitat empresarial, 3.000 més dels que treballen actualment.